Шофьорите в София останаха в ступор! Няма такъв сюрприз преди Коледа! Двойно поскъпва

Столична община иска двойно поскъпване на „синята зона“. Общината взима мерки за чист въздух в столицата. Предлага се обособяване на зони с ниски емисии чрез временно ограничаване на движението на автомобили. Такива зони има и в момента. Предлага се и промяна в организацията на движение в зона Център. Освен това общината предлага транспортът в столицата да е еко. Амбицията е до 2019 г. всички превозни средства на градския транспорт да са екологични.

Планира се и ограничаване на сметоизвозващите коли в центъра. Ще се анализира ефекта от т.нар. легнали полицаи. Товарните автомобили се оказват най-големите замърсители в София. Вдигат таксата за тези над 4 тона на 120 лева месечно, а тези над 30 тона ще плащат 150 лева такса на месец.

Въвежда се такса за работа на строителни машини като валяци и багери в центъра и Зона 1 ще плащат нова такса 60 лева месечно. Повече буферни паркинги иска от СО, защото трафикът след септември 2017 г. се е увеличил 6 пъти. Двойно увеличение на синята зона, предлага още СО. Общината моли гражданите да не използват твърдо битово гориво, а да преминат на алтернативно.

Въвежда се безплатно паркиране до изчерпване на местата в буферните паркинги при използване на градски транспорт. За доказателство ще служат билетите. СО също така умолява гражданите да не ползват колите си, а да ползват градския транспорт.

Ще се забранява движението на ПМС в зона Център при превишаване на фините прахови частици във въздуха.

Предвижда се плаващо работно време за чиновниците при мръсен въздух. Крайна мярка е пълна забрана за автомобили и безплатен градски транспорт. Замърсяването има сезонен характер, обясни зам. – кметът на СО Йоана Христова.

София се увеличава като брой жители, строителството нараства, притеснена е тя. Темата не е лека, посочи Христова. Този проблем няма как да се реши с магическа пръчка, смятам ,че посоката, по която вървим е правилна, убедена е тя.

На въпроса на news.bg дали очакват разбиране за поскъпването на „синята зона“, зам.-кметът изтъкна, че тази мярка ще помогне за по-екологично мислене на столичани. Успокоителното е, че двойната синя зона ще важи за деня след установен замърсен въздух. Христова коментира, че част от мерките на СО са непопулярни. Няма нищо, което да е панацея, подчерта тя.

loading...

източник: bradva.bg

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван