Швейцарски учените намериха начин да диагностицират ранните признаци на опасно заболяване (СНИМКИ)

Толкова много животи щяха да бъдат спасени, ако бяха открити сериозни заболявания по-рано. Но скоро подобни открития може да бъдат възможни! Учени от Швейцария са открили лесен и безопасен метод за диагностициране на опасни заболявания, така че да могат да бъдат лекувани, преди да е станало твърде късно.

Един от тревожните признаци на заболяване като рак е хиперкалцемия, състояние, при което нивото на калций в кръвта е твърде високо. Швейцарски учени са открили клетки, които могат да станат тъмни, ако пациентът има хиперкалцемия, разкривайки наличието на болестта.

По време на експеримент, учените трансплантирали тези клетки на болни и здрави мишки. Клетките потъмнявали, ако животните имали рак и нищо не се случвало с кожата на здравите мишки.

Базирайки се на тези изследвания, професор Мартин Фусенегер от Университета в Базел (Швейцария) и неговият екип създали биомедицинска татуировка, чрез специален невидим имплант, поставен под кожата, който да не пречи на човек. Така ако нивото на калция в кръвта се увеличи, татуировката започва да произвежда пигмент и на кожата се появява тъмно петно.

Тази татуировка може да помага да разберем за четири вида рак, включително:

рак на гърдата
рак на белия дроб
рак на простатата
рак на дебелото черво

Учените също така посочиха, че хиперкалцемията е често срещан симптом на някои други сериозни заболявания, които могат да бъдат асимптоматични.

Ако ракът на гърдата е диагностициран рано, шансът за  възстановяване е 98%. Но ако туморът е диагностициран твърде късно, само 1 от 4 жени имат добри шансове за възстановяване.

За съжаление, хората обикновено се обръщат към лекарите само в късните етапи на заболяването, когато е доста трудно да се лекуват. Ето защо ранната диагноза е толкова важна.

За да се позволи на хората да използват този метод, трябва да се извършат много допълнителни и скъпи клинични изпитвания и цялостният процес на изследване може да продължи повече от десетилетие, за да бъде завършен. Но чакането си струва, защото такъв метод може да бъде адаптиран, така че да може да помогне за диагностицирането на други опасни болести и да ги победи.

loading...

източник: Zdrave.to.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван