Това е най-рядката комбинация от цвят на очите и косата и почти е невъзможно да срещнете такъв човек

Външността на всеки един от нас е уникална. „Мамини“ очи, „на тати“ носа, „на баба“ фигурата – да се повтори една толкоз специфична комбинация е невъзможно.
Дори сред уникалните обаче се срещат още по-уникални.

Неотдавна изследователи изчислиха комбинацията от цветове на очите и косата, които са най-редки – до такава степен, че по-вероятно би ви ударила мълния, отколкото да срещнете носител на тези гени.

Как смятате, дали влизате в тази необичайна група?

Генетиката е изключително нещо.

Всяко откритие в тази сфера не би могло да не поразява, въпреки че звучи абсурдно. Например знаете ли съвременната хипотеза, че всички хора на Земята със сини очи са роднини?
Истина е, тяхното родство се крие далеч назад в техните предшественици. Друга теория гласи, че след две столетия на света няма да има естествени блондини. Генът на светлата коса просто ще бъде изтласкан от еволюцията, тъй като гените на тъмните коси са по-силни.

Въпреки печалната статистика, синеоките блондини не са носителите на най-рядката външност на планетата.

 

Изследователи от American Chemical Society установиха, че най-рядката комбинация е рижава коса и сини очи. Тайната на уникалността е в двата гена, които отговарят за цвета на косата и очите – те са рецесивни.
Вероятността да наследите едновременно и двата гена е необикновено малка.

Например с „небесен поглед“ биха могли да се похвалят само 17% от хората на планетата. Рижави са едва 2%. Така синеоките хора с рижава коса са само 12.7 милиона от общо 7.5 млрд. души.

Удивително е, но статистически е по-вероятно да ви удари мълния, отколкото да срещнете човек с такава комбинация на очите и косата.
Съотношението е 0.03% срещу 0.017%. Чудеса, разбира се, има!

loading...

Източник: lifebg.net

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван