Смели мъже влязоха в гората в Родопите,но ненадейно акълът им бе изкаран!Натъкнаха се на най-странното

Мече изкара акъла на дървари край родопското село Арда, което се намира близо до границата с Гърция. Малкото не се плашило от присъствието на хора и слизало все по-близо до селото. Горските работници видели и снимали мечето на екопътеките по път за връх Ком. Разказват, че мечето проявявало абсолютно безразличие към тях, седяло кротко на пътеката, без да се стряска и бяга, съобщава Блиц. Групата обаче се притеснила, тъй като очаквала майката да е някъде наоколо. Според запознати не е изключено мечето да е отделено и оставено съвсем скоро от майка си и трудно да се храни, и това да е причината да слиза все по-близо до хората.
В района на Арденското корито казват, че тази година мечките са се увеличили, тъй като местните все по-често виждали следи от тях в гората, съобщава „Марица“. Според тях основна причина е обезлюдяването. В махалите по границата вече почти не живеят хора, земята в района не се обработва, няма и хора за бране на гъби. Дърводобивът също секнал и меците се чувствали като в резерват.

Междувременно мечето Джими, което преди четири месеца бе спасено от бракониерска примка, тези дни бе засечено да броди около връх Бузлуджа в Стара планина. От 7 юни, когато служители на Национален парк Централен Балкан го откриха заклещен в бракониерски капан и го пуснаха на свобода, досега Джими навъртял 600 километра в Балкана. Всяка крачка от неговите разходки е записана от GPS, който парковите служители му сложиха на шията, а след това го пуснаха на свобода.
Оттогава сигналите, които изпраща мечето, разказват за неговите странствания.

След като прекара известно време край горите между Подбалканския път и границата на парка, мечето предприе пътешествия във високата планина. През август Джими  разузна дебрите на резерват „Джендема“.
В началото на септември той изпрати сигнали от  Тъжанското ждрело, после се изкачи чак  до Кадемлийското пръскало и продължи до района,  южно от масива Триглав.
След няколко дни Джими пресече пътя с. Тъжа – гр. Априлци и се  озова край Острешка река. Около седмица се задържа в района между Острец и Видима, след което се отправи на изток и за  14 часа се озова в горите край Батошевския манастир, оттам хвана  към Габровския Балкан.
През втората половина на септември Джими смело прехвърли  билото на планината и обходи южните склонове под връх Бузлуджа.   Сега продължава на югоизток и обикаля в горите край селата Горно и Долно Изворово и Селце.

loading...

Източник:webnovinar.com

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван