Рекорд! Той притежава 105 милиарда долара и сложи в малкия си Джоб дори Бил Гейтс. Ето кой е най-богатият човек на света

Ръководителят на интернет компанията Amazon Джеф Безос стана най-богатият човек в историята със състояние от 105,1 млрд. долара, съобщава CNN.

Капиталът на Безос се е увеличил благодарение на поскъпването на акциите на Amazon, която е най-големият онлайн търговец в света.

От началото на януари ценните книги поскъпнаха с 6,62% и достигнаха 1,3 хиляди долара за акция. В списъка с най-богатите хора на света на сп. Forbes активи на Безос се оценяват на 104,4 млрд. долара, а според рейтинга на милиардерите, публикуван от агенция Bloomberg, състоянието на изпълнителния директор на Amazon се оценява на 105,1 млрд. долара.

Ако тези данни са истина, това поставя Безос в позицията на най-богатия човек в историята.

За предишен носител на тази „титла“ се смяташе един от основателите на американската компания Microsoft – Бил Гейтс.

Според Bloomberg и Forbes, през 1999 г. цялата собственост на Гейтс е възлизала на малко над 100 млрд. долара. Оттогава богатството му е намаляло и в момента се оценява на между 91,1 и 93,3 млрд. долара.

От CNN отчитат обаче, че Гейтс би могъл да задържи първенството сред най-богатите хора на света, ако не бяха големите му дарения. В началото на миналата година фондацията на милиардера дари 279 млн. долара на Университета във Вашингтон за проект, изследващ световното здраве и начините за справяне с някои от най-тежките болести.

Междувременно създадена от Безос през 1994 г., Amazon продава стоки и услуги по интернет. От продажби на книги и плочи компанията постепенно премина към търговия с видеозаписи, видеоигри и битова електроника и първа в САЩ предложи на потребителите на сайта си платено сваляне на филми с възможност да се гледат без връзка с интернет.

В момента Amazon активно се развива и в посока създаване на собствено развлекателно съдържание и завладяване на пазара за стриймване на филми и сериали.

Годишният оборот на компанията за 2016-а е бил 136 млрд. долара.

loading...

източник: bradva.bg

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван