Ралица Агайн: До 200% скача „Гражданска отговорност“ за нарушителите

Средната цена на застраховката „Гражданската отговорност“ трябва да запази едно оптимално равнище.

Шофьорите, които правят повече произшествия, обаче ще плащат по-скъпо. За това предупреди пред „ Тази сутрин “ по бТВ заместник-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн.

Агайн даде пример, че за един изряден шофьор цената може да е 100 лева, а за нарушителите тя скача с до 200% и може да стигне до 600 лева.

„Най-опасни са нарушенията с превишаване на скоростта, тъй като те водят до 30% от ПТП-та. Разходът за пътни инциденти за последните 10 г., изплатени от Гаранционния фонд са над един милиард лева, като ще достигнат до 2 милиарда, тъй като се изплащат по-късно“.

„През последната година и половина свързахме застрахователните данни с тези на МВР. При сключването на застраховката всички данни ще се наливат автоматично от регистъра на МВР, без да се въвежда ръчно.

През системата ще излизат и наказателните постановления на всеки. На базата на тези данни ще се плаща по-висока цена. Това е в резултат на въвеждането на “Бонус-малус” системата. Тя ще влезе в сила от началото на 2018 година“.

Предвидено е хората, които нямат пътни нарушения, да плащат съответно по-малко.

Агайн посочи, че сме първенци по смъртност на пътя. „Нарушенията, които ще се таксуват с по-голяма премия, са превишенията на скоростта, внезапна промяна в посоката на движение, неспазване на дистанция, отнемане на правото на другия“, посочи заместник-председателят на КФН

loading...

Източник:novinite.eu

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван