Метеоролозите бият червена тревога! Чудовищният ураган Хелън завива към Европа!

В момента ураганът Флорънс, за чието зараждане писахме миналата седмица, се намира на изток-югоизток от САЩ, на 27 градуса северна ширина  и около 65 градуса западна дължина.

Тропическият циклон е от най-силната, пета степен и максималната скорост на ветровете в момента в този вихър са над 210 километра в час.

Според НОАА до 36 часа ураганът ще удари с най-голяма вероятност бреговете на САЩ при щатите северна  и  южна Каролина, но основният удар ще бъде над северния от двата щата.

Там и очакваните валежи за кратък период надвишават библейските 300-350 литра на квадратен метър.

В следващите дни, безспорно от екраните и средствата за масова информация ще ни заливат съобщения от източното, атлантическо крайбрежие на САЩ.

Освен Флорънс, в момента в Атлантическия океан има още два тропически циклона. Единият е Исак, който се намира на 15 паралел и в следващите дни специалистите очакват да се движи на запад, като съвсем леко се отклони на север. Силни ветрове и валежи се очакват в Пуерто Рико и на част от другите карибски острови.

Докато Исак (Айзък) е тропическа буря, без съществени шансове да стане ураган, любопитна е съдбата на другият „истински“ ураган в Атлантика: Хелън. Хелън в момента е западно от африканските брегове, в района на „детските ясли“ за тропическите атлантически бури и се движи на северозапад. В следващите дни, обаче, Хелън ще завие на север, а впоследствие – на североизток. Навлизайки над значително по-хладни води от необходимите за поддържането на ураганната му сила, той бързо ще отслабва, но по-късно ще се влее в циркулацията на „обикновените“ умерени циклони. Моделът ГФС очаква това да се случи идния вторник, а мястото, където това е най-вероятно да стане, са Британските острови.

Подобни траектории на  екс-тропически циклони са сравнително редки, но не са необичайни. Особено през есента, често се случва бивши тропически циклони да се включват в северноатлантическия минимум.

След истинската канонада от тропически циклони, които в северозападната част на Пасифика носят името „Тайфуни“, в момента в централната и източна част на Тихия океан има само едно недоносче, без шансове да се превърне в истински тайфун – тропическата депресия Пол.

loading...

източник: bradva.bg