Изхвърлете от речника си тези 7 фрази, докато сте на работа

Спомнете си последната презентация, която изнесохте. Колко пъти казахте „ааа“ и „ами“? Ако често ви се случва да използвате такива думички и звуци в речта си, предлагаме да се опитате да осъществите някакъв контрол.
Например обърнете внимание на следните често срещани фрази. Тяхното отстраняване от речника в работна среда ще ви гарантира повече увереност и ще ви направи да изглеждате в очите на другите по-компетентни.
1. Информирайте ме…
На пръв поглед изглежда положително да оставите съобщението „Информирайте ме….“ в края на имейла. То обаче не предлага следваща стъпка. Освен това така преотстъпвате инициативата на друг. В свят, когато всеки е зает с нещо, да делегирате активност на другите е лош ход. Вместо да пишете – „Информирайте ме, ако мога да ви помогна с предложение за бюджета“, формулирайте нещо като – „Ще проверя как върви изпълнението на бюджета и ще ви пиша“.
2. Имам чувството, че …
Тази фраза издава несигурност, поднасяме я на другите в моменти, в които искаме да се защитим от нежелана критика. Отстранете я от речника си. Представете си, че казвате следното на шефа – „Имам чувството, че трябва да получа повишение“. Нормално е в такива случаи да ви попитат какви са основанията за желаното увеличение на заплатата, какво сте постигнали досега и т.н. Съветваме ви да кажете друго – „Бих искал да бъде обмислено повишението ми тази година, тъй като…“
3. Няма проблем
Има хора, които автоматично казват „няма проблем“, когато някой каже „Благодаря!“. На пръв поглед в това няма лошо. Защо просто не кажете „Добре дошъл си!“? С тези думи казвате – „Правя това за теб“. Хубаво е да се почувстваш оценен, разпознат и забелязан.
4. Просто
Хвърлете поглед на писмата в пощата. Забележете колко пъти пише в тях „просто“.
Елиминирайте тази дума от бизнес речника си.
5. Това вероятно е лоша идея, но….
Ако искате да предложите нещо, не бива да го поднасяте на другите наполовина оценено като неподходящо.
6. Има ли смисъл?
Един полезен съвет за всички – преди да дадете препоръка или да стартирате презентация, помислете, направете пауза. Обмислете какво предстои и има ли смисъл в думите ви.
7. Как да…
Тези две думи са излишни, когато разполагате с Google!
Изтониk:blitz.bg

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван