Известен професор ни секна ракията в петък вечер! Вижте какво разкри за любимото питие на българина

Гроздовата ракия не е полезна за мозъка, ако се приема количество, по-голямо от 40 мл дневно, въпреки че в България най-малкото количество е от 50 мл.

Чаша червено вино няма протективен ефект, ако не е съчетана с подходящата диета, със социални контакти и със стимулация на умствената дейност, съобщи един от най-добрите невролози в България проф. Лъчезар Трайков, цитиран от „Дарик„.

Той оцени като груба грешка оттеглянето от социалния живот на българина след пенсиониране. „То е по-ранен белег за дегенеративни мозъчни проблеми, отколкото загубата на паметта. Същият белег е и нежеланието на индивида да присъства в шумни компании.

Това показват последните проучвания за симптомите, предшестващи невродегенеративните болести“, обясни медикът, който завежда Клиниката по неврология в столичната Александровска болница. „За да запазим мозъчното дълголетие, не трябва да оставяме мозъка да мързелува. Не бива след 65-годишна възраст контактите на хората да се ограничават само с гледането на внуците и на телевизия. Никой не е поумнял от бразилски, турски и индийски сериали. То не стимулира мозъчната дейност. Но четенето на книги и общуването с приятели – да“, посочи проф. Трайков. Той в е категоричен, че българите не трябва да се отказват от новите софтуери на компютъра и на телефона, тъй като те са най-добрата гимнастика за умствената дейност. Препоръката на специалиста още е – четете вестника със събеседник.

loading...

източник: bradva.bg