Д-р Петьо Компански разкри пред в. „Доктор“ какво причинява рак на дебелото черво и как да се опазим

Д-р Петьо Компански, д.м., е началник на Отделението по гастроентерология в Университетската болница в Бургас. Специалист е по гастроентерология и вътрешни болести, доктор на медицинските науки. Завършил е медицина през 1982 г. в МУ-София.
Трудовият му стаж започва като ординатор в “Бърза помощ”, където работи 4 години. От 1 януари 1986 г. е назначен във вътрешно отделение – гастроентерологичен сектор, където стига до поста старши лекар, а впоследствие става началник-сектор. След преобразуването на сектора в Гастроентерологично отделение, го оглавява и до този момент.
През 2003 г. защитава дисертация на тема “Язвена болест и карцином на стомаха – епидемиологични и клинични проучвания”. Има допълнителни квалификации по абдоминална ехография, доплер ехография, фиброгастроскопия първо и второ ниво, фиброколоноскопия първо и второ ниво.
– Д-р Компански, кога се налага прилагането на фиброгастроскопията?
– В последните години фиброгастроскопията е най-използваният метод в диагностиката на злокачествените заболявания на храносмилателния тракт – предимно на хранопровода и стомаха. Сред засегнатите са както хора на средна възраст, така и съвсем млади. Отделението ни разполага с последен клас ендоскопска апаратура с видеонаблюдение – фиброгастроскоп и фиброколоноскоп, за качествено провеждане на изследването.
– Доколко информативен е методът при уточняване на диагнозата рак на стомаха?
– Фиброгастроскопията е най-съвременният метод, който допринесе много за намаляването на риска от развитие на рак на стомаха. Чрез нея могат да бъдат засечени най-ранните стадии при карцином на стомаха и карцином in situ – промените, които настъпват в лигавичния релеф. Те се диагностицират ендоскопски и хистологично, на базата на вземане на хистологичен материал с биопсична щипка от лигавицата на стомаха.
Източник: blitz.bg

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван