„Дейли Мейл“ шокиращо: В САЩ е имало ядрен холокост! Загинали са може би до 700 000 американци

Започвайки през 50-те години на миналия век, правителството на САЩ е извършило стотици тестове на ядрени оръжия в отдалечено място в щата Невада, с цел да ускори усилията си по разработването на ядрените си способности в светлината на Студената война. Безумните и безконтролни ядрени експерименти, предшестващи 1963 година, обаче са довели до сериозни последици. Днес ново изследване разкрива, че те може да са били доста по-екстремни, отколкото се смяташе до сега, пише в. „Дейли Мейл“.

Надземните тестове са изложили милиони американци на „огромни“ количества радиоактивно замърсяване, което е проникнало в околната среда и храните. Това може да е довело до 695 000 преждевременни смъртни случая през периода 1951-1973 година.

Шокиращото ново изследване навежда на мисълта, че общият брой на смъртните случаи „е бил сравним с този от бомбардирането на Хирошима и Нагазаки“.

След 1963 година изпитанията в САЩ вече са били преместени под земята, но до тогава са били извършени най-малко 100 теста в атмосферата над полигона в Невада.

В ново изследване изследователят от Университета в Аризона Кейт Майърс анализира годишната концентрация на радиоактивните частици из САЩ.

В резултат на проучването е бил откроен един продукт, чрез който американците най-много са се заразявали с радиация – млякото. „По време на 50-те години на миналия век млякото се е консумирало в регионите, в които е било и произведено. То е било и канала, през който ядреното замърсяване е навлизало в местните хранителни запаси“, обяснява Майърс.

Според сметките на Майърс, в периода 1951 – 1973 радиоактивни изотопи от тестовете са допринесли за кончината на между 395 000 – 695 000 души. При това ефектът от радиацията не е бил изолиран само до региона на тестовата площадка. Изследователите са установили, че замърсяването се е разпространило върху цялата страна.

Превод и редакция: БЛИЦ

loading...

източник: Блиц

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван