Две земетресения стреснаха страната! Единият трус усетен в София (ОБЗОР)

Снимка: Shutterstock

Две земетресения разтресоха България за по-малко от 2 часа. Първият земен трус с магнитуд 4 по скалата на Рихтер бе регистриран рано тази сутрин, на около 35 км северно от София, край Своге. Трусът бе усетен и в столицата.

По думите на ръководителя на Департамент „Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките (БАН) проф. Емил Ботев, земетресението е относително слабо усетено, защото неговият епицентър е всъщност в недрата на Софийска планина. Дълбочината е 17 км и сигурно това е причината да не е усетено много силно и в Своге, и в Нови Искър.

„Няма последваща следтрусова активност. Нито един афтършок не е регистриран и това е обичайно за сеизмичното огнище край Своге. Специално свогенското огнище работи много рядко и с такива епизодични, единични случаи на земетресение с най-много магнитуд 4. Оценката, която даваме за потенциала не по чисто сеизмични, а по геоложки или по тектонски данни за потенциала на този разлом край Своге е за магнитуди най-много до 5. Това показва, че е това е едно от много слабите сеизмични зони на територията на нашата страна и няма непосредствена опасност за живота и здравето на хората. Например, през 1980 г. имаше малко по-силно земетресение, което също не беше последвано от поредица по-слаби трусове. 2013 г. имаше също по-слаби земетресения с магнитуд до 3,5“, допълни сеизмологът и уточни, че те вече са в категорията много слаби земетресения.

„В момента нямаме потенциал да се безпокоим за бъдещо развитие на процеса. Считам, че няма опасност от вторични трусове. Досега такава е била картинката на това огнище и то не носи непосредствена опасност за територията на столицата“, каза проф. Емил Ботев пред „Фокус”.

Кметът на Своге Емил Иванов на свой ред съобщи, че обстановката в града след земния трус е спокойна. „Нямаше паника, тъй като земетресението беше много кратко“, обясни той пред „Фокус”.

Водоемите и водосборите се проверяват от ВиК след земетресението, уточни Радослав Янакиев – главен специалист в „Управление при кризи“ към Община Своге.   „За момента всичко в района е нормално. Няма нанесени материални щети, пострадали хора също няма. За момента всичко е спокойно“, обясни Янакиев и допълни, че по данни на БАН до няколко часа може пак да има последващи трусове, но за момента всичко е спокойно.  „Няма паника сред населението, въпреки че земетресението се усети. Чуло се е бучене, леко се разлюляха къщи и блокове. За момента никой в общината не се е обадил за нещо разрушено или за пострадали хора“, каза още Радослав Янакиев.

Два часа по-късно, около 8.45 часа, земетресение с магнитуд 2,5 по скалата на Рихтер бе регистрирано и в Димитровград. По думите на Емил Ботев, в този район напоследък стават такива земетресения. „Ние ги наричаме микроземетресения“, коментира сеизмологът. Той посочи, че тази сутрин е регистрирано и земетресение с магнитуд над 4,5 на територията на Турция, на 20 км от Измир. „Там обичайно стават такива с магнитуд 5-6 и по-голям. За щастие, нашата територия е разположена в по-вътрешноконтинентална област, а не на контакт между отделни микроплочи, какъвто е случаят на Западна Турция или анадолската микроплоча, която контактува с егейската. Там са значително по-големи движенията на повърхността и се формират напрежения в контактите на структурите в дълбочина. Там стават много по-често и по-силни земетресения“, обясни проф. Ботев.

Трусът е бил кратък и не е причинил жертви и разрушения.

loading...

източник: Блиц

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван