Внимание! Жесток удар ще ни се стовари на главата, ако ни откраднат банковата карта

Притежателите на банкови карти ще губят до 100 лева, ако им откраднат пластиката и им изтеглят пари от сметката. Това предвижда новия новия закон за платежни услуги, който предсти парламентът да прегледа на второ четене и с който се прилага нова евродиректива. Досега загубите бяга до 300 лева, пише „Телеграф“.

Банката ще ни възстановява откраднатите суми до края на следващия работен ден след като я уведомим за неразрешеното теглене, освен ако няма основателни съмнения за измама.

При груба небрежност обаче притежателят на картата притежателят на картата може да понесе всичките загуби. Например, ако не си е пазил ПИН-кода в тайна, ако е записал ПИН-кода върху пластиката или го е съхранявал на едно място с нея.

С новия закон се въвеждат и допълнителни изисквания за сигурност на плащанията по интернет, като ще има нови начини за идентификация на клиента.

Има и нови текстове за сметката за основни операции, за които се начисляват минимални такси. Банките няма да могат да отказват откриването ѝ, освен ако клиентът вече няма такава сметка в същата кредитна институция или в някоя друга.

Ако 10 и повече банки предоставят една услуга без такса, тя ще се определи от БНБ като безплатна.

loading...

източник: Блиц

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван