Вижте с колко поскъпват парното и топлата вода!

Енергийният регулатор намалява исканото увеличение от страна на „Булгаргаз“ от 18% на 10,81%. Мотивът на енергийния регулатор да намали предлаганото от дружеството увеличение е заради надвзет приход от предишните цени. Има още около 13 млн. лв., получени в повече от „Булгаргаз“ през миналата година, които досега не са отразявани в цената чрез намаляването й.

Повишаването на цената на природния газ ще се отрази на цените на топлинната и електрическата енергия, обясни председателят на КЕВР Иван Иванов, цитиран от БНР.

Виж още“Топлофикация София“ е поискала 4% поскъпване на парното и топлата вода

„Това е минималното повишение, което ние определяме въз основа на твърде високите цени на суровия петрол и на петролните деривати на международния пазар. Цени, върху които нито „Булгаргаз“, нито правителството на България, могат да влияят. Финалното решение, което ще вземем и на 29 юни, е да бъде предложената цена или много близка до нея. Естествено всяко повишение на природния газ по необходимост води до промяна на цената на топлинната енергия и в значително по-малка степен цената на електрическата енергия“, уточни Иванов.

По думите му точните разчети в момента се правят от експерти в КЕВР. Председателят на КЕВР Иван Иванов обаче увери, че сегашното по-малко увеличение на цената на газа, няма да доведе до шоково поскъпване след 3 месеца.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов посочи, че решението на КЕВР ще затрудни доставките на природен газ в страната. От дружеството смятат, че има опасност да не са в състояние да изпълняват лицензионните си задължения.

КЕВР ще вземе окончателно решение за цената на природния газ на закрито заседание в петък, а в неделя, на 1 юли, ще обяви окончателно какви ще бъдат цените на електрическата и топлинната енергия.

loading...

източник: bradva.bg