ВАЖНО! Няколко съвета за зимните гуми, които ще ви изненадат

Коледните празници са натоварен период за много шофьори от гледна точка на пътуванията. Преди да тръгнете на път, особено зимата, убедете се, че гумите ви са в добро състояние. Водачите трябва да са сигурни, че гумите на автомобила отговарят адекватно на метеорологичната обстановка. Следват няколко съвета от Nokian Tyres, които може и да ви изненадат.

Зимните гуми имат нужда от повече налягане

Автомобилните гуми постепенно изпускат въздуха, което изисква периодично напомпване. Налягането им изисква специално внимание през зимните месеци. Автомобилните производители препоръчват определено налягане, но често пъти не обозначават нуждата от по-високо налягане през зимата.

„Температурните вариации се отразяват на налягането в гумите. Спад от 10 градуса понижава налягането в гумите с 0,1 бара. Именно поради тази причина препоръчваме да помпате гумите през зимата с 0,2 бара над препоръчаното от производителя,“ съветва Мати Мори, мениджър техническо обслужване на клиенти в Nokian Tyres.

Мори също така препоръчва да проверяваме налягането в гумите, когато те са студени, тъй като при движение те винаги показват по-високо налягане. Правилното налягане в гумите има огромно влияние върху поведението на автомобила и износването на гумите. Ниското налягане в гумите намалява безопасността като увеличава спирачната дистанция и влошава поведението в завоите, а гумата става по-лесна за пробиване. Не забравяйте и поддръжката на резервната гума – бъдете сигурни, че ако ви се наложи да я използвате, тя е в оптимална кондиция и с правилно налягане.

Дълбочината на протектора показва състоянието на гумите

Гумите, поставени на различните оси, ще се износват с различен интензитет. Въпреки това можете да изравните износването чрез въртене на гумите между осите. Обикновено преминаването на гумите отпред назад и обратно веднъж на сезон е достатъчно. Незавъртането на гумите най-вероятно ще доведе до неравномерно износен комплект гуми – 2 добри гуми и 2 износени. Никога не бива да позволявате разликата в дълбочината на протектора да надвишава 2 мм между различните оси.

„Комплект гуми, който е в добро състояние и равномерно износен, винаги ще осигурява най-добро поведение. Въпреки това, ако една двойка гуми е много по-износена от другата, трябва да преместите по-добрите на задния мост за повече безопасност. Осигуряването на добро сцепление на задните колела с повърхността на пътя ще помогне да предотвратите най-опасният сценарий, при който задната ос губи сцепление с пътя и колата започва да се пързаля,“ обяснява Мори.

Можете да следите износването на гумите си чрез измерване на дълбочината на протектора. За безопасност тя трябва да е поне четири милиметра. След като дълбочината на протектора падне под това ниво и шарката на протектора е очевидно износена, гумата ще започне да губи сцеплението. Износените гуми са хлъзгави. На кишави зимни пътища например тези гуми не се врязват в кишата, а стоят над нея и каналите не могат да изпомпват водата и кишата между пътя и гумата, което прави колата трудно управляема и опасна. Същото се случва по време на аквапланинг. Колата става трудна да се контролира и това увеличава риска от излизане от пътя.

„Добрата гума с достатъчно сцепление ще се подчини на командите на водача и дори ще коригира грешките при управлението. Шофирането е лесно, когато гумата се държи логично и можете да усетите границите на сцеплението,“ казва Мори, пише obekti.bg

loading...

източник: ПИК

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван