Важно за всички! Учените изясниха дали излъчването на мобилните телефони предизвиква ракови заболявания

В САЩ изследователи опровергаха опасенията за опасностите от радиация, излъчвана от мобилните телефони, съобщава The Verge. Проучването, проведено върху мишки, е осъществено от учени от организацията „Национална програма по токсикология“, поръчано от Управлението за надзор на храните и лекарствата в САЩ.

В хода на експеримента, в продължение на две години по 9 или повече часа на ден, мишките са били изложени на лъчение, което е много по-силно от това, което идва от мобилен телефон.

Въз основа на резултатите от изследването на състоянието на експерименталните мишки, учените заключиха, че всички твърдения за връзката приписвана на мобилните телефони за развитието на заболявания, включително и ракови, изглеждат съмнителни.

В същото време експертите отбелязват леко увеличение на възможността за развиване на различни сърдечни тумори сред мъжките мишки, участващи в експеримента.

„Дори и при често, ежедневно използване на мобилни телефони от повечето възрастни, не виждаме увеличаване например в броя на диагностицираните мозъчни тумори. Доказателствата, сочещи за връзката между излъчването и раковите заболявания, са слаби, ние не виждаме повишен риск от развитие на онкологични заболявания сред хората, използващи телефони“,  обобщиха учените от  Управлението по храните и лекарствата в САЩ.

Превод и редакция: БЛИЦ

loading...

източник: Блиц

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван