Безобразие по Черноморието! 70 лв. стигна чадър на плажа

Цените по морските курорти в България отново смайват туристите със своя диапазон и екстравагантност. Ценообразуването е толкова смело и фриволно артистично, че дори дипломирани икономисти трудно намират здрава логика на пазара. Ножицата се е разтворила толкова широко, че ако за чадър на плажа в Каварна харчим по 2 лева на ден, то в комплекс от затворен тип сянката може да ни излезе и 70.

Подобна е ситуацията и при наемането на квартири и апартаменти за пренощуване. Най-привлекателни са вариантите за студио или боксониера, както и за двустаен апартамент със спалня и кухня. Те обаче могат да ви излязат толкова, колкото наемането на две легла в голям апартамент на петзвезден хотел. Сметката при всички положения ще е около 200 лева на нощ. В някои от офертите като екстра се предлага осигурено място за паркиране. Около 50-100 лева на вечер струва пък наемането на двустаен апартамент или студио в урбанизирана градска част, а за 30 лева може да се нощува в боксониера, твърдят брокери.

Възможност за по-евтини нощувки от хотелските се предлагат в хостелите на Варна. В тях обаче наемането на самостоятелна двойна стая струва 40 лева. Евтините варианти са за по 15 лева на човек за настаняване като в планинска хижа. Там в една стая се свират по 5-10 души. Най-евтино е в гаражите на морските баби, които предлагат походно легло или шалте за по 10 лева.

НАП и санитарните власти организират проверки, като под прякото им наблюдение са 96 плажа с цялата им прилежаща инфраструктура от всевъзможни капанчета. Масовата цаца вече гони 10 лева без бирата, а всичко останало е поне двойно. Така нормална вечеря на човек със салата, аперитив и основно се калкулира за около 70 лева.

Лично министърът на туризма Николина Ангелкова призна индиректно за хаоса по морето. Тя съобщи данни за нискоквалифициран персонал, за липсващи сервитьорки и спасители. Според нея само когато има специализирани акции на данъчните, приходите от заведенията скачат с 200 млн. лева. Иначе тези пари потъват по джобовете на местните чорбаджии.

 

loading...

Източник:РЕТРО

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван