Акад. Владимир Шабалин пред в. „Доктор“: Скоро хората ще живеят по 120-150 години и без таблетка против старост, защото…

Могат ли достиженията на медицината да ни гарантират удължаване на живота до 130 години? Кога може да се случи това? Ще имаме ли шанса всички ние да доживеем до дълбока старост?

През последните години и десетилетия такива въпроси се поставят все по-често. От време на време се появяват съобщения за това, че най-накрая съвсем скоро ще се появи “чудодейна таблетка”, която не само ще удължи живота, но и ще спре стареенето. Отговор на тези и още въпроси дава известният и на читателите на в. ДОКТОР“ акад. Владимир Шабалин – почетен председател на Руската асоциация на геронтолозите и гериатрите.

– Акад. Шабалин, наскоро учените откриха “гена на стареенето” и заявиха, че в близко време ще се научат да го редактират. Може ли да се вярва на това гръмко изявление?

– Човешкият геном е разшифрован едва преди няколко години, през 2008 г., и то само в количествено отношение. Засега е известна функцията само на неколкостотин гена, а в нашия организъм те са 30-35 хиляди. За какво отговарят останалите, засега остава загадка. Миналата година едва ли не всеки месец откриваха “гени на стареенето”. Смятам, че такива открития ще има и в бъдеще. Стареенето е фундаментален биологичен процес, който не може да се кодира с функцията на един ген. Фактически всеки един ген, пряко или косвено, влияе на процеса на стареене. Затова е невъзможно този процес да бъде редактиран.

– А как стоят нещата с обещаната от учените “таблетка против старост”?

– Това е мит, който недобросъвестни хора използват за свои лични цели. Към днешна дата няма нито едно научно обосновано доказателство, че какъвто и да е препарат може да забави процеса на стареене. Още повече че създаването на такъв препарат е невъзможно по принцип.

loading...

източник: Блиц

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван